Sidi Dragon 2 Cykelskor

Ett par sköna skor vet vi ju alla är väldigt uppskattat! Inte minst om de ska användas till träning eller tävling.

Sidi Dragon 2

Jag har under mina år som cyklist avverkat en hel del skomärken; Vittoria, Diadora, Sidi, Look, Shimano, Gaerne, Adidas för att nämna några få… ja och så klart de första skorna jag hade vilka var av känguruskinn och som farsan medvetet köpte i en storlek för små och som jag sedan fick bada med i en timme för att det skulle sätta sig efter foten innan det att vi spikade fast klossarna.

 

De senaste paret, som under två år har fått smaka min fotsvett, är ett par MTB skor av märket Sidi med modellbeteckningen Dragon 2. Sidi Dragon är en lätt och ganska smal sko som storleksmässigt stämmer bra överens med vad jag brukar dra i storlek. Skon har flertalet detaljer som är utbytbara, t.ex. sula, spännen, samt hälkappsjusteringsspännet.  vilken är anpassningsbar så att man kan justera hur mycket man vill att hälkappan ska sluta an kring hälens ovandel. Detta uppskattas speciellt av mina fötter vilka kommit i modellen smal, plattfot med låg vrist. Materialet i skon är syntetskinn och på ovansidan sitter ett klickspänne, ett kardborrespänne och ett snurrspänne. Undersidan pryds av en styv kolfibersula med utbytbara detaljer.

 

Hur känns då skorna på fötterna. Svaret är kort och gott, helt perfekt. Jag har med tidigare skor alltid upplevt både kortare och längre anpassningsperioder för att få skor och fötter kompatibla. Alltid har det tryckt någonstans och glappat någon annanstans.  Spännen har fördelat trycket ojämnt vilket i sin tur resulterat i domningar och värk. Detta gäller dock inte Sidi Dragon. Skon sitter bra från första början och ju mer den används desto bättre harmoniserar den med mina fötter. Efter snart två års användande då jag har utsatt dom för kyla, regn, lera, solsken, kortare skogslöpning med cykel och en och annan vurpa så fungerar allt fortfarande utan några som helst problem, tyvärr. Jag säger tyvärr för det är nämligen så att Sidi nu har släppt en uppgraderad modell av Dragon som heter Sidi Drako Carbon, en sko jag verkligen vill ha. Det är dock lite svårt att motivera sig själv att byta ut ett par sköna väl fungerande skor bara för att jag vill ha det senaste…..eller kanske inte?

 

Är då allt bara positivt med Draken, njae, det finns några detaljer som är värda att påpekas!

 

Spännena t.ex. Jag är inte helt övertygad om snurrspännets förträfflighet i alla lägen.  Det vill till att man smörjer in nylonlinan med jämna mellanrum, annars kärvar det lätt när man ska öppna upp spännet för att kliva i skon. Det krävs dessutom en del pillande för att öppna upp snurrspännet när det väl är dags att sätta på sig skorna.

 

Även det övre klickspännet känns aningen klent om jag jämför med mina tidigare Shimano-skor. Avslutningsvis så är även det nedre kardborrespännet enligt min mening inte helt lyckat. Här har Sidi lagt sömmen (som fäster spännet i skon) allt för långt ut på själva spännet. Det resulterar i att man inte kan spänna det hårt om man som jag har smala och platta fötter.

 

Utöver spännena finns det inte mycket att anmärka på, ja kanske det något höga priset men å andra sidan får man en av marknadens finaste skor och det måste ju vara värt någonting.

 

Testare: Stefan

 

Sidi Dragon 2
Typ: Cykelsko (MTB)
Pris: ca 2700

 

 

 

+ lätta
+ styva
+ justeringsmöjligheter
+ passformen

– Spännenas konstruktion
– Smal modell (har du breda ankfötter kanske Sidi inte är för dig)

 

Totalt Betyg: 4
Funktion: 5
Prisvärd 4

 

 

Recent Projects